• Projekt, sofinanciran s strani Eko sklada, prejel nagrado za energetsko učinkovitost časnika Finance

  Častnik Finance je v sodelovanju z Institutom "Jožef Stefan" 16. in 17. aprila 2019 v Portorožu organiziral 21. srečanje energetskih managerjev Slovenije - Dnevi energetikov, kjer so bile podeljene tudi nagrade za energetsko učinkovitost v dveh kategorijah "Promocijski projekt URE/OVE" in "Energetsko učinkovit projekt".

  Komisija je med 8 finalistov uvrstila tudi 2 projekta, ki ju je sofinanciral Eko sklad. V kategoriji "Energetsko učinkovit projekt" se je med najboljše 4 projekte uvrstil tudi projekt GEN-I SONCE – Prva skupinska samooskrbna sončna elektrarna na večstanovanjskem objektu, kjer je Eko sklad 20 stanovalcem, ki so pridobili nepovratna sredstva na javnem pozivu občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo, sofinanciral 17% njihove investicije. Več o projektu lahko izveste na naslednji povezavi.

  V kategoriji "Promocijski projekt URE/OVE" pa je nagrado za energetsko učinkovitost prejel projekt ALPE ADRIA GREEN – E-POL – Razvoj in izdelava pilotnih polnilnic za polnjenje električnih vozil kot učnih pripomočkov za dijake tehničnih poklicnih šol, ki je v letu 2017 uspešno kandidiral na razpisu za Sofinanciranje ozaveščevalnih, izobraževalnih in promocijskih projektov nevladnih organizacij (NVO) Eko sklada. Več o projektu si  lahko ogledate na njihovi spletni strani.

  Podelitev  nagrad in priznanj je potekala 16.4. v Portorožu.

 • Javni razpis za prosto delovno mesto Svetovalec Eko sklada v sektorju za nepovratna sredstva

  do 23.04.2019 ob 00:00

  Eko sklad je na strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje objavil javni razpis za delovno mesto Svetovalec Eko sklada v sektorju za nepovratna sredstva.

  Prednost bodo imeli kandidati z izobrazbo pravne smeri in s strokovnim izpitom iz splošnega upravnega postopka, z izkazanim znanjem in izkušnjami s področja učinkovite rabe in rabe obnovljivih virov energije ter izkušnjami pri obdelavi vlog za pridobitev javnih sredstev v javni in/ali državni upravi.

  Zahtevana raven in smer izobrazbe: visokošolska 1.stopnje, visokošolska strokovna (prejšnja) ipd.
  Trajanje zaposlitve: določen čas do 30. 12. 2019
  Vrsta zaposlitve: polni delovni čas
  Zahtevane delovne izkušnje: 8 mesecev
   
  Rok za prijavo kandidatov: 23. 4. 2019
  Prijave sprejemamo na: aflorjancic@ekosklad.si
 • Zaključek projektov nevladnih organizacij, sofinanciranih s strani Eko sklada

  Januarja in februarja 2019 so se uspešno zaključili projekti nevladnih organizacij s področja varstva okolja in podnebnih sprememb.  Sofinancirani so bili preko Javnega razpisa NVO17 in sicer s sredstvi Eko sklada ter Sklada za podnebne spremembe v skupni vrednosti okoli 550.000 EUR. Vabimo vas, da si vsebino in rezultate projektov ogledate na njihovih spletnih straneh:

 • Vlada RS sprejela poslovni in finančni načrt Eko sklada za leto 2019

  Vlada Republike Slovenije je dne 9. 4. 2019 sprejela Poslovni in finančni načrt Eko sklada za leto 2019, ki si ga lahko ogledate na naslednji povezavi.

   

 • Javni razpis za prosto delovno mesto Svetnik Eko sklada

  do 19.04.2019 ob 16:00

  Eko sklad razpisuje prosto delovno mesto: SVETNIK EKO SKLADA V SEKTORJU ZA KREDITIRANJE.

  Prednost bodo imeli kandidati z izobrazbo elektro ali strojne smeri in s strokovnim izpitom iz splošnega upravnega postopka, z izkazanim znanjem in izkušnjami s področja varstva okolja in učinkovite rabe oziroma obnovljivih virov energije ter izkušnjami pri presoji in ocenjevanju projektov v javni in/ali državni upravi.


  Zahtevana raven in smer izobrazbe: visokošolska 2.stopnje, visokošolska univerzitetna (prejšnja) ipd.

  Trajanje zaposlitve: nedoločen čas

  Vrsta zaposlitve: polni delovni čas
  Zahtevane delovne izkušnje: 5 let
  Poskusno delo: 6 mesecev


  Rok za prijavo kandidatov: 19.4.2019
  Prijave sprejemamo na elektronski naslov: aflorjancic@ekosklad.si

 • S spodbudo Eko sklada postavili prvo napravo za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji

  Na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah so postavili prvo napravo za proizvodnjo električne energije z izrabo energije sonca na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Investicija je bila sofinancirana tudi  subvencijo Eko sklada. 20 stanovalcev je pridobilo nepovratna sredstva na javnem pozivu občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo (49SUB-SOOB17) v skupni vrednosti 6.110 EUR, ki so pokrila 17% vrednosti investicije. Naložba se bo lastnikom povrnila v 7 letih, nadaljnjih 23 let, kolikor bo sončna elektrarna še obratovala, pa bo proizvedena elektrika zanje brezplačna (Foto: Polona Avanzo).


   

  Proizvodna naprava, ki jo je projektirala Skupina GEN-I, z močjo 36,7 kW bo letno proizvedla 37.000 kWh zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton in omogočila za dobrih 4.500 evrov letnih prihrankov pri stroških za električno energijo. Naprava je projektirana na način, ki omogoča, da veliko večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci sami, le manjši del energije pa se vrne v omrežje. Lastniki 36.400 EUR vredne naložbe bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetskih potreb v stavbi. Za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje je namenjenih 15 kW modulov, preostalih 22 kW pa za porabo električne energije v 23 stanovanjih.

   

 • Svetovni dan varčevanja z energijo

  Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo, ki je namenjen osveščanju o potrebi po zmanjšanju porabe energije z racionalnim in trajnostnim pristopom, kar je skladno tudi s poslanstvom Eko sklada.

  Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki ste se odločili za energetsko obnovo vaše stavbe ali za druge ukrepe v učinkovitejšo rabo energije, ter tako prispevali k našemu skupnemu cilju – ohraniti planet. Tako smo v zadnjih 10 letih s finančnimi spodbudami v investicije občanov dosegli 1.300 GWh prihranka energije in 190.000 ton zmanjšanja emisij ogljikovega dioksida.

  Vse druge pa vabimo, da si na naši spletni strani ogledajo spodbude, ki jih nudi Eko sklad, in se tudi sami odločijo za investicije v varčnejšo rabo energije.

 • Obvestilo občanom glede pridobitve nepovratnih sredstev in o nakazilih

  Obvestilo (pdf)

 • Na Eko skladu nove spodbude za podjetja

  Na Eko skladu bodo od petka, 5. 10. 2018 podjetjem na voljo finančne spodbude za naložbe v učinkovito rabo in obnovljive vire energije. Spodbude bodo v obliki nepovratnih sredstev in kredita s subvencionirano obrestno mero, dodeljene po pravilu »de minimis« pomoči.

  Več v sporočilu za javnost (pdf).

  https://www.ekosklad.si/pravne-osebe/javne-objave/prikazi/publicationID=33

   

 • Vabimo vas, da pri oglaševanju svojih izdelkov in storitev uporabite znak Eko sklada

  Kaj lahko označim z znakom Eko sklada?

  Znak Eko sklada se lahko uporablja za označevanje izdelkov ali storitev na dokumentih, promocijskem gradivu ali spletnih straneh izključno za tiste izdelke ali storitve, ki ustrezajo pogojem, določenim v javnih pozivih Eko sklada.

  Če imate le del svojih izdelkov ali storitev, ki ustrezajo pogojem, kot jih določajo predpisi Eko sklada, lahko znak Eko sklada uporabite le na način, ki omogoča jasno razmejevanje, na katere izdelke ali storitve se znak Eko sklada dejansko nanaša.

  Kako lahko pridobim dovoljenje za uporabo znaka?

  Za uporabo znaka Eko sklada zaprosite s posredovanjem pisne prošnje na elektronski naslov: ekosklad@ekosklad.si. Prošnja mora vsebovati navedbo točno določenih izdelkov ali storitev, za katere želite pridobiti pravico do uporabe znaka Eko sklada.

  Na osnovi prejete pisne prošnje bomo presodili o upravičenosti do uporabe znaka Eko sklada in vam v primeru, da se upravičeni do uporabe znaka Eko sklada, posredovali znak po elektronski pošti. V primeru nepravilne ali zavajajoče uporabe znaka Eko sklada pa bomo zahtevali umik znaka.

  Eko sklad podpira in spodbuja uporabo znaka Eko sklada, vendar ob predhodni odobritvi s strani Eko sklada.