Domov > NVO > Novice >

Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja v Kranju

Objavljeno 10.12.2020

Deli

  • Kopiraj
  • Facebook
  • Messenger
  • Mail
  • Twitter

V okviru projekta 2° Zelene strehe sta studio prostoRož in Mestna občina Kranj prenovila 360 m2 ravne strehe OŠ Staneta Žagarja. Z različnimi vrstami zelenja je zasedenih 250 m2, od tega 150 ekstenzivnih, 70m2 trajnic in zelišč, 30m2 pa korit z užitnimi rastlinami (maline, robide, trta in jagode). Ostali prostor na strehi je namenjen učilnicama na prostem, opremljenima z mizami in klopmi. Streha je statično dovolj trdna, da sta lahko na njej hkrati dva razreda učencev, skupno torej okoli 60. 

Številne prednosti

Prednosti zelene strehe so številne: posebni sloji v strehi bodo zadržali do 80 odstotkov vode ob močnih nalivih, kar bo služilo kot rezerva za bolj sušne dni. Na strehi se bo zbirala tudi deževnica za zalivanje užitnih rastlin. Zasaditve poleg tega zastirajo pot sončnim žarkom in so zato poleti temperature v notranjosti stavb bolj znosne. »Taki projekti so eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, a nimajo le okoljskih prednosti, pač pa tudi psihološke: povsem drugačen je občutek, ko se človek uzre skozi okno v zelenje: se sprosti, odpočije. Zato menim, da bi morali zelene strehe nameščati na obstoječe objekte, ki že imajo velike ravne strehe,« je povedala Alenka Korenjak. Zelena streha na OŠ Staneta Žagarja bo v vsakem vremenu vidna iz največje učilnice v šoli, kjer potekajo ure glasbenega pouka in šolski nastopi.

Učinke tega pilotnega projekta bodo tudi merili, med drugim pregrevanje oziroma površinske temperature posameznih materialov (sedumi, les, beton, korita z rastlinami) in toplotno prehodnost strehe. Za zainteresirano javnost bo prostoRož izvajal vodenja po strehi, v načrtu je celo, da na njej organizirajo tudi visoke protokolarne obiske, ko bo Slovenija prihodnje leto predsedovala Svetu EU. 

O projektu 2° Zelene strehe

Vodi ga neprofitni studio prostoRož. Projekt sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe preko javnega razpisa NVO-SJI18. prostoRož je septembra iskal občino, v kateri bi ozelenili streho javnega objekta. Na poziv se je odzvalo 15 občin, med katerimi je imel Kranj najbolj prepričljivo prijavo.

O poteku projekta, od iskanja občine za sodelovanje, izbora ravne strehe za ozelenitev, začetka del na novi zeleni strehi in otvoritve, na kateri so skrb za streho prevzeli otroci, prostoRož redno obvešča na svoji spletni strani.

Zelena Streha

FOTO: Tomaž Lanišček, Mestna občina Kranj

Deli

  • Kopiraj
  • Facebook
  • Messenger
  • Mail
  • Twitter

Prijavite se
na e-novice

Ne zamudite novih razpisov in uporabnih informacij za vaše naložbe.

Zanima me vsebina za:

Uporaba in varovanje podatkov

Dejstva
o Eko skladu

30%

vrednosti naložbe v
povprečju krije spodbuda

90%

prijavljenih projektov dobi
finančno spodbudo

vse leto

so na voljo subvencije
in krediti